Hoe kan ik mij voorbereiden op mijn operatie?

In het algemeen bezoekt u ongeveer twee weken voor uw opname de polikliniek anesthesiologie voor een preoperatieve screening (POS). Als u daar bent, kunt u vragen stellen over uw operatie. Het is een goed idee om vooraf na te denken over welke zorgen en vragen u heeft en om het team te vertellen hoe uw gezondheid op dat moment is.

Zorg ervoor dat u de polikliniek anesthesiologie verlaat met voldoende informatie en een zelfverzekerd gevoel over uw ziekenhuisopname, de operatie en de mogelijkheden die u heeft als u het ziekenhuis weer mag verlaten.

Neem een lijst met vragen mee naar uw gesprek op de polikliniek. Hieronder vindt u enkele tips om het gesprek zo goed mogelijk te laten verlopen.
 


1. Hoeveel pijn u kunt verwachten en hoe lang deze pijn kan aanhouden
Iedereen ervaart pijn anders, dus vraag details over de pijn die u kunt verwachten. Houd hierbij rekening met uw gezondheid, mobiliteit en reeds bestaande problemen. U kunt vooraf vragen wat uw te verwachten pijnscore op een schaal van 1 tot 10 zal zijn.

2. Bespreek welk pijnbehandelplan u krijgt na de operatie
Vraag naar het soort medicijn dat u misschien gaat krijgen en hoe lang u dit medicijn dient te gebruiken. Schrijf tijdens het gesprek op hoe vaak u het medicijn mag gebruiken, hoe het gebruikt moet worden en wanneer u moet afbouwen of stoppen.

3. Vraag naar mogelijke bijwerkingen
Alle medicijnen kunnen bijwerkingen hebben. Bijwerkingen die het meest voorkomen, worden op de pagina ’veelvoorkomende bijwerkingen‘ omschreven. U kunt u voorbereiden door hierover vragen te stellen.

4. Vertel tijdens het gesprek welke medicatie u op dat moment gebruikt
Misschien gebruikt u al voorgeschreven medicatie of geneesmiddelen die te koop zijn bij de drogist. Denk hierbij ook aan voedingssupplementen of vitamines. Vertel de verpleegkundige of arts wat u inneemt om interactie tussen medicijnen te vermijden. Zo voorkomt u dat uw pijnmedicatie na de operatie minder goed werkt.

5. Bespreek hoe u zich thuis moet redden na uw ziekenhuisontslag
Als u voorbereid bent op uw thuiskomst na een operatie, scheelt dit een hoop zorgen. Vraag aan uw behandelteam of zij u kunnen wijzen op zaken waar u op moet letten als u thuiskomt en of  u misschien hulp nodig heeft voor sommige zaken. Het kan zijn dat u wat moet veranderen aan uw woning of leefsituatie. Denk hierbij aan praktische zaken zoals:

  • boodschappen doen, zodat u na de operatie niet naar de winkel hoeft;
     
  • het verwijderen van vloerkleden zodat u niet struikelt;
     
  • het aanpassen van de hoogte van uw bed, stoel of toiletzitting.

Ook als u hulp krijgt van familieleden of vrienden, kunt u het beste van tevoren een gesprek plannen met een fysiotherapeut of revalidatie-expert. Zij kunnen tips geven over simpele verbeteringen aan uw woning of hulpmiddelen. Mogelijk krijgt u tijdelijke hulp wanneer u weet dat u na de operatie verminderd mobiel bent.

Hoe eerder u hiermee zelf actief aan de slag gaat, hoe sneller u eventuele hulp kunt verwachten na uw operatie.